keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Vähäsokerinen tammikuu

Facebookissa kiertää tapahtuma johon otin osaa, se on Vähäsokerinen Tammikuu 2013. Tämän tarkoituksena on haastaa tervehenkisyyttä huokuvat tapahtumat, kuten Tipaton Tammikuu ja saada ihmiset vähän tutkailemaan elintarvikkeiden tuoteselostuksia ja karsimaan ns. turhaa/ylimääräistä sokeria pois ruokavaliosta. Perimmäinen tarkoitus on siis saada juuri sinut tarkastelemaan omia elintarviketottumuksiasi ja muuttaa niitä parempaan suuntaan.

Parasta tässä tempauksessamun mielestä on se, että kukin voi tehdä tätä omalla tavallaan. Kaikkea sokeria ei pidäkään karsia pois, vaan huomioida se, kuinka paljon sitä "piilotetaan" mm. jugurtteihin, rahkoihin, muroihin, mysleihin ja muihin.

Kiellettyjä ovat seuraavat jutut:
  • karkit, limut, makeat leivonnaiset ja pelkkää sokeria sisältävät tuotteet
  • jugurtit, viilit, rahkat, vanukkaat sun muut jossa on sokeria yli 8g/100g
  • vaalea leipä ja leivonnaiset joissa ravintokuitia on alle 8g/100g
  • murot ja myslit joissa sokeria yli 10g/100g
Omaa päätään saa käyttää, ja itsekin olen syönyt muutaman palan tummaa suklaata, sillä sairasteluni ohella koen että mielenrauhani on sitä vaatinut. En aio tuntea siitä syyllisyyttä, sillä en ole juonut limsaa tai syönyt karkkia tai mitään leivonnaisia. Tumman suklaan aion pitää listalla, tosin en osta sitä kotiin, vaan jos jossain on tarjolla niin saatan palan jos toisenkin syödä. Noita muita asioita tuosta listasta aion välttää ja tarkistan myslit ja murot ettei mene sokerirajat ylitse. Ja yksi asia jonka muutin on se, etten laita teeni joukkoon enää sokeria enkä hunajaa. Joten siitä luovun ainakin tammikuun ajaksi. Muuten tämän sokerittoman tammikuun pidän.

Mulla ei pahemmin ole muita "paheita" kuin tuo suklaa, ja näin joulun jälkeen sitä löytyy kotoakin enemmän kuin tarttis, mutta yritänpä laittaa vahingon kiertämään ja luopua niistä rasioista joita täältä löytyy.Jja töissä pitää välttää keksejä ja pullia, ne on nyt kokonaan pannassa tämän kuun myös. Ja toivottavasti tämä tapa pitää myös loppuvuoden.

Jostain luin että tietystä tavasta eroon päseminen vaatii 28 päivää. Nythän se nähdään pystynkö juomaan teeni ilman makeutusta tämän kuun jälkeen ja onko se helpompaa sanoa kekseille ei :)

4 kommenttia:

  1. En oo kuullutkaan tosta 28 päivästä :O et jos jaksais sen kuukauden olla syömättä esim. suklaata ni vois mennä himo ohi? Vaikka siis uskomatonta mutta totta meidän lahjaks saadut geishat on edelleen esillä ja odottavat syöjiä enkä oo sortunut :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan lähinnä just sitä että on helpompi vastustaa. ja jos tapana on aina esim teen kanssa ottaa konvehti tai tosiaan lykätä sinne se lusikallinen sokeria niin 28 päivän päästä ei osaa edes kaivata sitä. tuskin se sitä poistaa ettei koskaan enää tekis makeeta mieli, mutta pieneilläkin valinnoilla on vaikutusta :)

      Poista
    2. Mulla jäivät nuorena sokeri ja maito pois kahvista jo parin viikon työharjoittelun ansiosta, kun kumpaakaan ei ollut saatavilla. Niillä linjoilla edelleen. Karkkipäivä on niin suuri riemu, ettei asenne välttämättä riittäisi kestämään koko kuukautta ilman. Jos yrittäisi edes pari viikkoa ja katsoisi, pätisikö sääntö irtokarkkeihinkin... ;-)

      Poista
    3. Mun mielestä on ihanaa jos jotkut pystyvät pitämään tietyn karkkipäivän...mä herkuttelen jollakin harva se päivä :) Tosin nyt onpitänyt tämä vähäsokerinen tammikuu paikkansa, ja mullahan tämä jatkuu helmikuun ekan viikon myös kun alotin viikon myöhemmin. Mä itse toivon että toi sääntö pätis kekseihin, niitä tulee töissä mussutettua aika usein. Eilen pystyin jopa kieltäytymään :)

      Poista

Ihastuit, rakastuit, vihastuit? Jätä kommentti :)